2014031. @FGC. Al·legoria d’una vida política de final incert.

fgc400Quan vaig venir a estudiar a la UAB no et coneixia encara. El teu predecessor en el càrrec s’havia fet gran, havia prestat un bon servei durant la dictadura d’en Franco, però ja no donava per més. De fet quan ell va començar es van obrir les comunicacions per sota Collserola i va començar l’expansió de la ciutat cap el Vallès, mira si en fa d’anys! Amb el pas del temps el seu aspecte senyorial i burgès de la Catalunya industrial s’havia accentuat, acostumat com ens tenia als seients de feltre, la fusta massissa, les bombetes de 30 i les classes separades.

Vas arribar tu amb una proposta trencadora, res a veure amb l’anterior, i poc a poc vas anar omplint el buit que va deixar el teu predecessor. I és clar, sempre hi havia qui encara defensava el tema de les classes separades, però -tot i que no et semblava malament- ja no tocava allò. Calia renovació, aire nou, encara que fos condicionat. Eres més petit de mida, no es pot negar, però tenies més caràcter, potència i mala llet. Recordo quan tot plegat feia pujada com tibaves, com t’enrabiaves i posaves a cadascú en el seu lloc, especialment quan et criticaven. En aquesta altra imatge apareixes quan vas començar, davant de la Pedrera, tot un símbol del que representaries després, la modernitat d’un país, un pas endavant, i així durant més de 20 anys.

fgc111

Tenies competència, és cert. Persones que preferien una altra via, més ampla, amb unitats d’un color més vermell -a tu t’agradava més el taronja i el blau pels seients-, amb més participació i finançament de l’estat. Però el pinyol del que representava Catalunya eres tu, tothom sabia que l’altra aposta era de menys qualitat, més plastificada, s’havia quedat antiquada, les unitats venien de fora, ni tant sols parlaven català moltes d’elles, i clarament necessitaven un un temps per adaptar-s’hi. Amb tu calia pagar més, no ens enganyem, però tot plegat era més còmode, modern i català. La teva majoria era aclaparadora.

Però com el teu predecessor, també et vas fer anar fent gran, els teus hereus volien obrir-se pas. Eren més fatxendes, sense el teu glamour i pensaves que per ells tot era més fàcil, no havien passat els mals tràngols que tu havies viscut. fgc112Amb la seva aposta hi cabia més gent i van aprofitar per van ampliar els accessos a tot tipus de persones. La comunicació i la informació havia millorat molt, fins i tot va començar el merchandising en aquesta època. Tu vas quedar poc a poc arraconat, ja no lideraves, però tothom et respectava i consultava. Un càrrec bàsicament honorífic. Seguies prestant servei perquè en alguns passatges difícil del recorregut la teva dimensió, potència i trajectòria eren determinants.

Totes les unitats de la teva generació les estan jubilant ara, l’edat no perdona, ni tampoc l’evolució de la societat que ja no comparteix el teu missatge ni la manera de fer. Algunes unitats van als museus o bé exposades en institucions oficials sense cap paper rellevant però això sí, ben atesos, amb personal de suport i un espai ample i vistes. Fins i tot aquest últim any una unitat havia descarrilat a l’estació principal en fallar el canvi i desviar-se cap a una via morta. La via 3, em penso que era.

Darrerament ha entrat un nova generació encara més moderna. fgc113A diferència de les altres on les unitats estaven separades, ara es veu tot el tren, són transparents de dalt a baix, sense parets. I a tu, acostumat a mantenir els teus petits secrets en capella, això no et fa gens de gràcia. A veure si amb tanta transparència començaran a sortir coses de quan vas començar, fa ja tants anys, quina necessitat hi ha d’esbombar-ho? i és que això avui no toca.

Les imatges són de http://www.wefer.com/w5/fgc/fgc-fr.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s