2018018. Pas a pas i bona lletra

Captura3

Deia en una entrada anterior que m’agradaria treballar de professor o acompanyant en ciència i tecnologia, en forma d’esplai-temps, fent píndoles a escoles o a entorns d’educació a casa… Les necessitats econòmiques pròpies d’una família tipus no em permetrien una dedicació completa ara com ara al meu projecte, però això no vol dir que no hi estigui treballant… Us en faig cinc cèntims:

Ensenyar, aprendre i ajudar els altres. Això em mou, però només quan aconsegueixo fer les tres coses alhora. Com que és difícil trobar un projecte que compleixi les tres condicions n’he triat per aquest any tres diferents de manera que la combinació em faci sentir viu i motivat:

  • Pràctiques puntuals a una escola Waldorf-Steiner. Més enllà de l’antroposofia amb què hom pot sentir més o menys afinitat, la didàctica de la ciència a secundària a una escola Waldorf Steiner presenta al meu parer tres elements interessants i propis. a) la disposició de les hores lectives en forma de dos blocs anuals de 4-6 setmanes on es treballa diàriament una disciplina permet una dedicació intensiva molt profitosa; b) una aproximació vivencial: a cada unitat primer anem al laboratori, vivim i sentim l’experiment i a l’endemà fem la indagació i conclusions seguint un procés força establert i c) a l’ESO gairebé tot està per fer. Un model per 8è (2n ESO) el teniu per exemple en aquest llibre.
  • Formació online d’indagació i competència científica: en Jordi Domènech és un profe d’institut que de fa molt de temps treballa i ens il·lustra amb xerrades, publicacions i cursos sobre la millor manera d’aprendre i ensenyar les ciències. Em vaig apuntar al curs Indagació i competència científica que acull l’ICE de la UAB, i que m’obliga a reflexionar i aprendre sobre algunes metodologies, i que també apuntala i millora altres que ja em sortien de natural. La formació dura fins el gener, així que després en faré si tot va bé un altre aquest any.
  • Col·laboració regular amb el Casal dels infants: el tercer puntal, ajudar els altres, l’he trobat en la col·laboració amb aquesta associació que treballa en entorns on els nois i les noies estudien en centres d’alta complexitat que sovint queden exclosos del cercle d’escoles innovadores, extraecolars molonguis o professorat motivat i excel·lent. Cada dilluns tarda visc amb un grup d’entre 10 i 20 nois i noies de l’ESO i a les instal·lacions d’un IES com és actualment i com millorar el seu aprenentatge de la ciència i en general de les STEM en el seu entorn particular.

Res, tot plegat tres petits projectes, tres espelmes com la de la imatge, que us volia compartir i que em permeten mantenir la il·lusió del que sé que se’m dona bé, em motiva i crec que hi ha necessitat, encara que no sigui gaire retribuïda ni reconeguda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s