En aquest apartat del blog vaig apuntant tot allò que em passa pel cap en relació al disseny d’activitats pedagògiques per les escoles, des d’infantil a la universitat. Li dic el racó d’inventar en oposició al racó de pensar, aquella cadira on alguns encara envien els nens i nenes quan no fan el que se suposa que han de fer perquè reflexionin. Jo penso que tal i com ara tenim aula de psico, gimnàs o música, en uns anys hi haurà aules o racons d’inventar a totes les escoles. I m’agrada pensar en disseny d’ambients i activitats, per això aquesta pàgina i la feina que començo a partir de setembre de 2015.
Parlo d’ambients (environments), d’activitats i del paper de la persona que acompanya, tres peces clau del moment educatiu especialment quan parlem del respecte a l’autonomia personal i a la motivació intrínseca.
Els ambients
El paper de l’acompanyant
Les Activitats
Algunes són fruit de la meva experiència, i d’altres són només idees més o menys elaborades. Confesso que sempre hi ha una base tècnica (no necessàriament tecnològica) però el que intento és incloure diferents coneixements transversals (habilitats i coneixements) per no caure en el STEM pur i dur. Sentiu-vos lliures de fer-les servir, escampar-les o consultar-me com implementar-les si ho considereu oportú.
- La revolució industrial. Galileu Galilei i el pèndol.
- El romànic. Arnau Cadell i els capitells de Sant Cugat.
- Cuina. El proper taller de farinetes, amb llums (properament)
- Geologia. Sismògraf a l’aula. Quan baixar les escales a poc a poc té premi (properament).
- Música: makey makey i més enllà, fes el teu altaveu o crea un instrument com el Theremin.