2015030. Carta oberta a TarpunaCoop. Califòrnia i el Banc d’Energia.

lagartoBenvolguts tarpunaires,

m’he assabentat de la vostra iniciativa per promoure un Banc d’Energia inspirat en els conceptes de banc de temps per fer front a la pobresa energètica i fomentar l’estalvi. Ajudeu l’administració, entitats i potser particulars a estalviar i d’aquests diners una part van a parar a un banc d’energia que permet pagar factures dels menys afavorits (neologisme neoliberal). Similar al que fa la UPC amb els POE o el projecte europeu Euronet50/50.

Està bé, companys, és una bona idea però té un problema de base, no hi ha incentiu real. Si jo -o l’administració- estalvia, per què ha de donar diners al banc d’energia? Per què no pot invertir en altres àrees o reduir el dèficit? Què passa quan arribi al meu estacionari d’estalvi? Em dóna la sensació de que -com sempre- tot el projecte es basa en la bona voluntat de la gent, i això té les seves limitacions. Si Joule i Carnot fossin vius us dirien que d’on no n’hi ha no en raja -calor, treball o altruïsme-  i que pel camí sempre perdem alguna cosa… anem cap a la congelació social.

Califòrnia

Per sort o per desgràcia els nostres amics nordamericans tenen les coses més clares en això dels diners. Mireu, allà les empreses que contaminen paguen impostos extra -de fet com aquí- , i amb aquests diners el govern federal REGALA plaques solars a barris degradats perquè la gent que hi viu pugui a) reduir el consum i b) vendre l’excedent a la xarxa guanyant uns calerons. Bé, aquesta segona part no està clara a l’article, però segur que aquí ho podríem fer amb les lleis tan modernes que tenim sobre autoconsum. De res.

Què guanyen? A banda de contaminar menys, fabriquen més plaques americanes, creen llocs de treball en el sector renovables, afavoreixen l’adopció del model solar, no paguen factures de les elèctriques sinó que aconsegueixen estalvis reals, sensibilitzen, i en comptes de pagar subsidis que s’acaben fan que el sol faci de banc i no pari d’imprimir bitllets. Això sí que és un Banc d’energia, i tothom paga content. I espera a que el senyor Tesla comercialitzi les seves noves bateries…

Per cert, la UPC diu que ara ha desenvolupat unes cèl·lules solars que són la repera. Us imagineu que la Generalitat -un cop transferides totes les competències en energia- fes amb els diners recaptats compra pública d’aquestes plaques i les regalés a les teulades de Barcelona? Apa Ada, aquí tens una idea!!!

______________________

Nota1. Aquest text està escrit amb tot el “carinyu” del món, ells m’han demanat que sigui crític, àcid i mordaç aportant una visió externa al projecte, i miro de fer-ho. TarpunaCoop està fent una tasca fantàstica, pel darrera, entre bambolines, així que ja els podeu recolzar.

Nota 2. La imatge del banc d’energia natural és d’una Pogona, i l’he tret de Ojo Digital. No he demanat permís, però és per una bona causa i a més faig publicitat.

 

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s