2017024. Cartes sobre la crisi climàtica (1)

CaptureCrec que no hi havia mala fe, només desconeixement o simplement que no sabíem què fer. Tot era massa nou i quedava llunyà, el 2050 o 2100. Ens deien els mitjans i els governs que amb l’acord que van signar gairebé tots els països a Paris n’hi havia prou, i no vam desconfiar. I ja veus, ens vam deixar enganyar.

Quan tinguis edat per pensar, cap a l’any 2040, no entendràs perquè el teu avi no va fer res per evitar aquesta crisi climàtica. Potser amb aquestes notes on t’aniré explicant què hem fet i què no et serà més fàcil perdonar el teu avi i la seva generació. 

Ens van dir que si ens manteníem per sota dels 2C de mitjana d’increment ens mouríem en paràmetres similars als dels darrers 10.000 anys, i això ho podríem suportar. Potser passaríem gana ens deien, que hi hauria fenomens atmosfèrics salvatges, sequeres… però que sobreviuríem tots plegats. Ara, també deien que si la cosa en algun moment passava dels 2C tot seria més complicat, però ens animaven a pensar que l’escenari més probable seria el de 2C. Tot això ens van dir quan van signar sota els auspicis de les Nacions Unides, el desembre del 2015. Després va venir en Trump que ho va fotre tot enlaire, però això són figues d’un altre paner.

CO2

Avui, a juliol de 2017, la cosa no està tan clara. Com veus a la gràfica de sobre la temperatura segueix pujant i segons la NASA la concentració de gasos d’efecte hivernacle també, i només hi ha un 5% de possibilitats de quedar-nos en els 2C. Avui sabem del cert que hem passat el punt de no retorn, hem entrat amb la moto a un revolt de la carretera de Santa Fe (Montseny) massa ràpid i el que fem a partir d’ara decidirà si ens estimbem contra les tanques de protecció o caiem daltabaix pel penya-segat. És a dir, podem mitigar els danys (posant tanques) o directament extingir-nos si seguim com estem. Però segur segur que ens la fotem.

Per què entenguis una mica més et deixo un vídeo dels que corren durant aquests dies, en aquest cas del Committee on Climate Change dels britànics, que són gent seriosa.

Al vídeo dels britànics -a punt avui de sortir de la UE en un procés que anomenen Brexit- ens diuen que és temps d’actuar, NOW. El govern d’Espanya no diu res, encara sort que no nega el canvi climàtic (fa pocs anys en Rajoy ho feia), i a CAT, que encara no és independent, hem aprovat una llei pionera que veurem si es pot desplegar.  Molts petons des del passat.

 

3 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s