2018012. Concurs de baixada d’andròmines pel programa steamCAT

3774163471_5231fdcef7_bQuan jo feia 8è vaig ser seleccionat per participar al concurs de redacció que organitzava la Coca Cola. Ara que les STEAM estan de moda i que la Generalitat les promou, podríem fer quelcom semblant però en l’àmbit de les enginyeries? Per què no fer un concurs de baixada d’andròmines per tot Catalunya? Us explico quatre idees que em passen pel cap.

A la UPC un dels projectes docents més exitosos, també per a les empreses que busquen perfils interessants, és el de muntar equips de vehicles -cotxes o motos- que competeixen per tot el món. Sense arribar tan lluny, la idea és fer un concurs als instituts on nois i noies aprenguin a treballar en equips col·laboratius mentre incorporen competències STEAM. Les bases del concurs podrien ser:

  • Equips voluntaris de màxim 7 persones formats per ESO, Cicles Formatius i Batxillerat per posar de relleu la utilitat del coneixement teòric i de l’aplicat, i que la universitat no és la única sortida.
  • Un mínim de 2 noies per equip.
  • La distribució ideal -no obligatòria però sí amb impacte en la classificació- serà de 2 persones de cicles formatius, 3 d’ESO i 2 de Batxillerat.
  • Quatre categories de competició: velocitat, qui baixa més ràpid sense mitjans propulsors, regularitat, qui controla millor la velocitat durant tot el recorregut, digital, qui fa servir millor la digitalització per promocionar i millorar el sistema, i disseny sostenible de l’andròmina buscant la bellesa, la simplicitat i la suficiència.
  • Els equips representen poblacions o comarques, i els membres poden -es promociona de fet- ser de diferents centres o comarques, com més divers millor.
  • Hi haurà una formació inicial en metodologies àgils, eines TIC col·laboratives, i treball en equips col·laboratius similar a la que fa @Nexus24UPC.

La idea és que cada escola o municipi tingui un o més equips permanents, on l’estudiantat va passant mentre cursa els seus estudis. Els equips han de buscar patrocini -les andròmines han de ser simples- per muntar les andròmines.

Atès que el primer any hi haurà pocs equips inscrits es farà un concurs per tot Catalunya, però amb els anys s’aniran fent fases classificatòries fins arribar a un màxim de 20 equips per competició. Es farà el concurs final la darrera setmana d’abril de cada any.

El finançament del concurs l’assumeixll’ iniciativa STEAM de la Generalitat de Catalunya, amb la col•laboració d’empreses del sector de l’automoció i del municipi que cada any organitzi la baixada d’andròmines. Municipi que haurà de tenir carrers amb pendent, és clar, que podria ser petit i posicionar-se com avui ho fa Arsèguel amb els acordions. 

Nota: la imatge és de la baixada d’andròmines de Vacarisses.

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s