2018015. No pots tenir un planetari a l’escola? Tres solucions i un llibre.

El-universo-en-tu-mano_3D_web-398x600No és fàcil explicar astronomia a una classe de primària o secundària, perquè per molta foto o vídeo que posem, treballar en 2D queda curt respecte el que veiem al cel. I el recurs del Cosmocaixa o el meravellós PAM del Montsec no són per cada dia. Hi ha persones arreu del món que se les han empescat fer-ho més engrescador, i que amb pocs recursos i/o molt de temps han muntat planetaris molt dignes. Us deixo tres opcions, però abans, si necessiteu un llibre per posar-vos al dia sobre l’univers podeu llegir aquest de Christophe Galfard que a mi m’està agradant molt.

Per començar un recurs de l’excel·lent pàgina educativa de la NASA que no hauríeu de deixar de banda. Què feu si no teniu a mà més material que una mica de plàstic, cinta americana, un ventilador i imaginació? Doncs paciència i endavant. Això sí, no veureu la posició dels estels de veritat, ni els fareu rotar; està pensat per inventar històries i constel·lacions, passar-les a la vostra volta particular i explicar-les a la resta del grup. A casa ja hem començat a practicar a petita escala amb bosses d’escombraries.

És interessant, però potser volem una cosa més sostenible i duradora que una bossa de plàstic per molta NASA que hi hagi al darrera. Tothom sap què és un domo, i moltes escoles els fan com a activitat de matemàtiques o tecnologia. El meu amic @estemon a banda de mestre és tot un expert en domos, si us interessa. Per què no l’aprofitem i convertim l’interior en una sala de projecció i ja de pas un planetari? Només ens cal el mirall que podeu trobar a Amazon, però la resta és cartró, matemàtica i paciència. El vídeo dona moltes pistes, però hi ha pàgines de gent obsessionada amb aquest tema on trobareu molta més informació.

I el tercer recurs el tenim a tocar de casa. Si no tenim un espai per fer un domo i omplir l’escola de plàstic per una activitat puntual no és coherent amb el nostre projecte d’escola verda, podem trucar a l’emprenedora Isabel Rius d’Explora360 que ens farà un taller impressionant amb el seu planetari digital desmuntable. Pim pam. Una bona idea. No entenc per què havent-hi tants inflables a totes les festes majors gairebé mai contenen ciència.

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s