2019026. Com fruita madura. Menjar sintètic.

A finals del segle dinou a Londres hi havia vora onze mil “taxis” moguts per 50.000 cavalls i els seus corresponents estables. La ciutat estava colgada de fems i pixums, tot era un caos de circulació, els cavalls explotats durant tres anys per abandonar-los al carrer on morien de gana. Una situació insostenible. El tsunani del vehicle de combustió -que en aquell moment semblava una bona idea- es va endur la merda, els cavalls i tots els negocis relacionats. Podria passar el mateix amb el nostre sistema de producció de menjar?

Des de fa 10.000 anys i fins el 1950 el sistema de producció de menjar no ha canviat gaire. L’energia del sol esdevé planta, la planta animal, i l’animal energia pels humans. La revolució verda a partir del 1950 -que en aquell moment semblava una bona idea- va introduir l’agricultura extensiva amb l’ús de combustibles fòssils i derivats, i també tot de problemes associats amb pesticides, pèrdua de biodiversitat i increment exponencial de la concentració de CO2 a l’atmosfera. Una situació insostenible.

Els canvis de tecnologia esdevenen quan un sistema és molt més avantatjós que l’anterior, i a tot sistema -polític o tecnològic- li arriba l’hora. Va passar amb els cavalls i està passant amb les plaques solars que en pocs anys estan escombrant la indústria del petroli i tots els negocis associats. Qui diu que no passarà amb la proteïna animal? La tecnologia ja existeix, tot i que encara és cara. Però si tenim en compte els fertilitzants, pesticides, aigua, transport, refrigeració i la fragilitat del sistema per fer front al canvi climàtic, sequeres i pèrdua de fertilitat del sòl, és evident que aviat la producció industrial de proteïna serà molt més interessant pels inversors que no pas una macrogranja de vaques de l’Argentina o de porcs d’Osona que hagin de viatjar per mig món.

En qüestió de pocs anys veurem com tota la proteïna animal es produeix en fàbriques de quilòmetre zero, climatitzades i alimentades per energia solar. Carn, greix i potser també sucres a la carta, amb medicines incorporades a la teva hamburguesa. La biomassa alliberada servirà per generar energia per les empreses. Els ecologistes recuperaran la biodiversitat perduda. El mercat de l’alimentació podrà mantenir els seus oligopolis sense dependre dels hidrocarburs fent campanya de greenwashing, i els animalistes estaran encantats amb la iniciativa.

I ben aviat començarem a assenyalar amb el dit les persones que encara sacrifiquin i consumeixin cadàvers. Es tancaran les granges com es va fer amb les clíniques proavortament als EUA durant un temps, i finalment es prohibirà el sacrifici dels animals per menjar. Vaques, porcs i pollastres restaran per fer bonic i poc més, i visitarem les granges com avui visitem les lleteries de fa 100 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s