2019029. Mapathons d’embornals i adaptació climàtica.

Sovint veig pel carrer embornals bruts i penso “aquest ajuntament no neteja prou, i després tot són desgràcies”. I no faig res més. Ni el netejo, ni ho denuncio, amb sort una publicació a les xarxes socials que no va enlloc. Ara he descobert una nou mitjà per fer pressió, l’eina per organitzar mapathons síncrones que està desenvolupant la UPC. Ens hi posem?

Imagina que gestiones un entorn de 5Ha i vols fer una auditoria sobre la seva accessibilitat. Pots passejar-te durant un mes sencer i acabaràs tenint un llistat força esbiaixat i pobre. Imagina ara que tens 100 persones amb diferents capacitats i graus de mobilitat i 100 persones més que les acompanyen. Durant 1h es passegen per l’entorn i van escrivint sobre un paper tots els punts que són problemes reals de mobilitat: rampes amb massa pendent, papereres fora de lloc, catifes massa gruixudes, ascensors “fora de servei” i que no ho diuen, aparcaments de bicicletes, patinets aparcats sense senyalitzar, taules de ping pong, fonts que te les menges si no hi veus…. i els van apuntant. Al final et donen el llistat i passes 15 dies desxifrant què volien dir i unificant criteris. Encara pot millorar….

Imagina ara finalment que cada parella del sistema anterior té un mòbil, un compte de twitter amb la geolocalització activada, un hashtag i uns codis predefinits que corresponen a cada element (papereres, rampes…). Les parelles en parlen, acorden, aprenen, fan foto, la pugen a twitter i en 1h tens la feina feta. I si a sobre les persones que acompanyen són estudiants d’arquitectura o d’un institut, pots fer una activitat d’Aprenentatge Servei fantàstica.

Això que acabo d’explicar és una Mapathon, i la UPC ofereix l’eina perquè tothom que tingui una necessitat no comercial la pugui fer servir, en la línia de la ciència ciutadana. Els primers usos van ser fer treballar la inclusió resolent de manera col·lectiva, visual i ràpida un problema d’urbanisme. Però també podríem fer una denúncia durant una nit de totes les actuacions d’assetjament sexual a Barcelona, de tots els pares i mares que aparquen malament a la vorera de l’escola… És clar, caldria establir algun mecanisme per evitar els trolls, segur que no passa però sempre hi ha persones amb molta imaginació, i de sobte podrien aparèixer atacs de Katana arreu de Catalunya!

I per què no, en clau d’adaptació al canvi climàtic, auditar l’estat dels embornals de la teva ciutat? Puc passejar-me, fer foto i tuitejar cada embornal amb una etiqueta #correcte, #parcialmentcorrecte o #calnetejaurgent, i com que som moltes persones, tindríem més força i quedaria evidència gràfica. Sí, hi ha qui s’ho pot prendre com que fem la feina que li correspondria a l’Ajuntament -mantenir d’ofici els embornals nets- però també ho pots veure com un acte de denúncia col·laborativa. “Ho veieu? Així teniu de descuidats els embornals, quina vergonya!!!, i tornar-hi un mes després.

L’eina està en període de proves, però si vols veure les mapathons fetes per entendre el seu potencial, o ser dels primers a demanar-ne una pots anar a la web de les Mapathons de la UPC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s