Sistemes numèrics i art a 3er d’ESO.

Quan hom explica el sistema binari a 3er de l’ESO ho pot fer diferents perspectives amb un rerefons artístic. Escric sobre el que vam fer durant un parell de classes per si a algú li fa servei i com a notes per a mi pel curs vinent. Vam començar comparant el sistema de nombres romans -Astèrix- i el nostrat sistema decimal parlant de dues característiques rellevants: el zero i el sistemes no posicionals (feu la prova i demaneu-los que sumin nombres romans sense convertir-los a decimals).

Tot seguit entrem en els tres sistemes que treballarem (HEX, DEC i BIN) i comencem a jugar a les traduccions, passar d’un a l’altre i entenent que no és el símbol el que importa sinó la quantitat que podem repartir fins que necessitem saltar d “unitats” a “desenes” per exemple. Els confon especialment que un 12HEX sigui un 18DEC, no tant el binari que el veuen més clar. Els agrada molt quan portem ja una estona amb els 8 bits del binari i els reduïm a només dos nombres en HEX, i veuen que tot quadra, 256 posicions per uns i per els altres, i quan recorden que tot això ho vam veure d’una altra manera al tema de combinatòria de fa un parell de mesos!

Fins aquí tot molt bé, però toca reblar el clau i ho fem l’endemà a l’hora de tecnologia (per sort els faig les dues assignatures) amb tres activitats pràctiques. Per a les dues primeres els he repartit un codi ASCII (amb DEC i HEX i els símbols) i els he explicat una mica com anava la taula. Després hem començat a jugar a fer missatges secrets (54 45 53 54 49 4d 4f) amb el codi ASCII (i la referència al fragment de The Martian on es comunica per primer cop amb la terra no pot faltar) en HEX. Com sabreu als 14 o 15 anys els agrada molt enviar-se notes secretes, i tenir agilitat en desxifrar-los de manera ràpida és un plus que motiva l’aprenentatge. S’han passat de fet tota la setmana jugant a això mateix sense cap intervenció meva.

La segona aplicació ha estat musical. A partir també del codi ASCII han passat el seu nom a HEX i després a binari. A què s’hi assembla? Quina relació pot tenir amb la música? Notes? O potser ritme? Efectivament, 8 bits poden ser un compàs 4/4 amb corxeres i silencis, o dos compassos de negres…. en tot cas podem fer el nostre nom picant. Una estona per construir els noms de tothom, i després tots alhora fent la polirítmia. Molt divertit. També ho podríem fer, però deixem la part rítmica per a més endavant

La tercera han estat els colors. Obrim qualsevol paleta de colors i veiem que hi ha diferents sistemes per expressar-ho (el que més coneixen per les classes d’art és RGB) però que en tot cas sempre apareix un nombre com aquest #DFFF00. Els sona d’alguna cosa? Efectivament, el nostre ja estimat i versàtil HEX torna a aparèixer en forma de tres grups de 256 posicions i el RGB. Quantes combinacions podem fer des del 0 0 0 al 255 255 255? Ves, sí, l’avorrida combinatòria un altre cop! Acabem jugant una estona amb els colors i esbrinen si el seu color preferit i les tres inicials del seu nom coincideixen. En el meu cas, clarament no.

I fins aquí. Segur que hi ha més històries per lligar HEX DEC i BIN però amb aquestes tres hem passat una bona estona i dubto que se’ls oblidi durant un temps. Si us ha agradat no cal que feu likes ni us subscriviu enlloc, per sort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s