2017011. La demografia, una oportunitat per a l’educació, o no.

postwar babyboomLa natalitat no enganya. En una dècada perdrem molts alumnes a l’escola, tants com 800.000 a tota Espanya en 10 anys segons el diari Público i 800.000 més en dues dècades. El que per moltes escoles concertades comença a ser un drama pel tancament de línies podria convertir-se en una gran oportunitat per millorar l’educació pública amb el mateix pressupost, mateixos profes, menys alumnes. Però, és tan fàcil com això?

He consultat les fonts de Catalunya sobre el particular i la tendència és clara, tot i que només he trobat previsió pel 2021. En una post anterior jo deia que el problema de l’educació no em semblava tant de mètode i de necessitat d’innovació com de ràtio. És evident que hi ha altres factors, però començar passant de 30 a 20 alumnes per aula amb desdoblament a 10 alumnes en alguns tallers sens dubte ajudaria a millorar la formació.

L’excusa de l’administració sempre ha estat que no hi ha diners. Ja ens hauria de fer vergonya dedicar a educació la meitat del països amb què ens emmirallem, però posem per cas que ho acceptem. Si no volem dedicar més diners i la demografia baixa, sí que podrem mantenir el pressupost actual augmentant la ràtio i els diners per alumne per arribar al 20:1 en 10 anys en comptes dels 30:1 actuals. Faves comptades.

Ara bé, a qui millorem la ràtio? A la pública, a la concertada, o a ambdues? Si l’administració estigués pel que ha d’estar semblaria d’entrada que hauria de defensar el que li és propi, la pública. Però no és tan fàcil perquè els polítics i les polítiques acostumen a fer servir l’educació com a moneda de canvi. Veiem com a diferents comunitats autònomes els partits més esquerrosos (Podemos i per dir alguna cosa el PSOE) han entrat al trapo i han pressionat per recolzar l’escola pública davant la concertada, amb l’oposició de les escoles catòliques majoritàriament que veuen com perilla el negoci.

I a Catalunya? Doncs com sempre, diferents. El nostre model de concertada està molt avançat i consolidat, gairebé forma part de la norma. I seguim per aquest camí confonent el personal venent que l’escola concertada és part del sistema públic d’educació amb iniciatives com EscolaNova21 que posa a tothom en el mateix sac. El mantra actual és que l’educació és un servei que es paga, i a Catalunya hi ha un sistema públic, concertat pels que poden pagar una mica més i públic-públic per garantir l’accés a l’educació.

I és que el sistema et garanteix els mínims en educació per a tothom, però si vols ser de classe mitja mitja, pots pagar una miqueta més, ni que siguin 100€ al mes, ja tens la versió premium pels teus fills. I per una miqueta més, només 100€ al mes que no és gaire, ja tens pla de pensions, mútua, autopista, RACC, Amazon Premium i Movistar+. 

Junts pel sí que podeu pagar una mica més

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s