2017026. Tanqueu la porta al canvi climàtic, si us plau.

chart (1)Avui seguint el fil d’entrades relacionades amb la crisi climàtica he fet d’investigador amateur per esbrinar què hi ha de cert en el mite de les botigues que tenen l’aire condicionat engegat tot el dia amb les portes obertes de bat a bat, amb o sense cortines d’aire. Aquests són els resultats del meu passeig per un cèntric carrer de Sant Cugat:

Al meu poble,  Sant Cugat del Vallès, 90.000 habitants, business friendly, tenim un centre comercial clàssic, amb cinemes, supermercat, tot tancat i ben fresquet, lluny del centre vila, i un altre d’obert que és l’itinerari més concorregut del poble i que enllaça tres carrers des del Monestir a l’estació de FGC. Jo per fer la meva recerca m’he passejat pe tram central, el carrer Santa Maria, on he comptabilitzat un total de 47 petits comerços.

D’aquests, el 43% són botigues de moda, 18% estètica i òptiques (ja no sé si considerar-les salut o estètica), un 16% restauració i un altre 16% de complements de la llar. La major part d’aquestes botigues són franquícies, i el carrer un clon del que pots trobar a altres pobles de la corona de Barcelona. La resta fins el 100% són botigues “de tota la vida” que no acaben d’encaixar a la classificació anterior: una joieria, una gelateria, una llibreria, una xarcuteria, una perfumeria que no fa olor, una floristeria, una agència de viatges i una botiga de roba que no segueix les modes. La resta han desaparegut del mapa, però aquest és un altre tema que avui no toca.

He anat una per una mirant a) si tenien aire condicionat, b) si tenien porta, i si estava sempre oberta o s’obria i tancava quan entrava gent, i c) si tenien cortina d’aire o no en tenien. La cortina d’aire serveix  per evitar que hi hagi pèrdues d’aire calent o fred cap a fora, mantenint la porta oberta i una certa higiene. Si no està ben dimensionada és pitjor tenir-la que no tenir-la perquè consumeix i no fa res. 

La resposta a la primera pregunta era que els 47 comerços disposaven d’aire condicionat. El darrer el va incorporar fa un parell d’anys, en una reforma que van fer del local antic. Pel que fa a les preguntes b) i c) , les respostes són:

  • Un 15% tenien la porta oberta de bat a bat i sense cortina d’aire, en un exercici d’irresponsabilitat que hauria d’estar penat en la situació amb què ens trobem.
  • Un 53% tenien la porta oberta -alguns ni tan sols porta, només una persiana- però amb cortina d’aire. Tanmateix, eren pocs els comerços en els que he entrat i he notat la cortina, més aviat feia l’efecte que estava instal·lada per complir però que no s’engegava o era insuficient.
  • Finament, només un 32% tenien la porta tancada i l’obrien els clients quan entraven o bé era automàtica amb detector. Alguns d’aquests tenien cortina i d’altres no, però el més innovador era que algú pensava a tancar la porta de la botiga en entrar o sortir.

chart (1).png

El següent pas serà consultar la normativa local per saber si alguna ordenança regula aquest despropòsit, o el tema energètic afecta només a les vivendes. I si no és així, demanar normativa que penalitzi els comerços que no tanquin les portes. No estem en condicions de llençar per la porta el 20% de l’energia, i això en el millor dels casos en què la cortina està ben instal·lada i operativa. Sospito que és molt més el que se’n va. Imagineu que no fos aire sinó aigua. Algú deixaria una aixeta oberta durant 8 o 10 hores al dia encara que fos el 20% del raig? Oi que no?

Per acabar us deixo dues imatges per il·lustrar el post. La primera, a tall d’exemple, un dels comerços amb porta oberta de bat a bat i cortina d’aire instal·lada (no necessàriament operativa o útil), i la segona de l’estació de FGC de Sant Cugat, on com veieu a sobre els expenedors de bitllets hi ha una màquina d’aire condicionat que refresca el hall fins que l’aire arriba a l’andana o a la cortina que no està engegada. Potser que comencéssim pels edificis públics fent pedagogia i complint la normativa de temperatura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s