“Inventari de CO2” i sis activitats més per a secundària.

Des de la iniciativa Exploratori de Recursos de la Natura m’han demanat que provi de fer un taller per 30 professors i professores de secundària (i potser primària) per il·lustrar com podem introduir els ODS a l’aula. En el meu cas concret, l’ODS13, acció climàtica, tot i que té relació amb molts altres. Serà a l’aire lliure, a prop de Berga, als boscos de Queralt, sense diapos que ens distreguin, només xerrar, debatre, co-crear i espero gaudir. D’entrada he dividit la sessió en quatre parts i escric aquí unes notes per endreçar-me els pensaments i per si us poden ser d’utilitat.

1a part. Benvinguda i acció climàtica, CO2 i escola (20′)

Aquest part és necessària per posar-nos d’acord en el conceptes tècnics com ara mitigació, adaptació, well beyond 2C, inventari i pressupost de carboni, contaminació, ppm, 2030, 2050, IPCC, relació de l’ODS13 amb l’ODS12 o ODS7, justícia climàtica i efectes de l’escalfament global. Potser el més fàcil seria muntar un menti.com però ningú no m’assegura la cobertura perduts enmig del bosc, i voldria evitar al màxim la tecnologia, veure les cares (o els ulls) de la gent. En tot cas, la idea és fer parlar als assistents, potser petits grups -estem tan acostumats a les breakout rooms que ara ens costa- que es posin d’acord sobre aquests conceptes bàsics, també per saber què no sabem. No tindrem temps de fer presentacions, malauradament.

2a part. Sis activitats curtes (20′)

Aquí els explicaré sis activitats curtes, entre una i tres sessions, que ja he provat a l’aula i que he anat adaptant. Els assistents tenen aquest article que els serveix de guió. Les activitats que explicaré de manera breu són:

 • On s’amaga el CO2? Activitat que ens ajuda a prendre consciència de que gairebé tot el que fem en el nostre dia a dia genera emissions d’efecte hivernacle, i de pas descobrim què fa l’alumnat més enllà de la classe.
 • El conte de la Gaia i el seu amic Carboni: activitat que des de la biologia i la geologia permet explicar de manera més o menys participativa a darrers cursos de primària i 1er i 2n d’ESO el canvi climàtic.
 • Fake news i escalfament global: treballem el negacionisme del canvi climàtic -i els populismes- a partir d’un tweet d’en Donald Trump, el green washing i la publicitat enganyosa.
 • Role play sobre el consum d’energia: com vivien, vestien, què menjaven i com es desplaçaven a l’època de Leonardo da Vinci o de la pesta negra? I a la de la revolució francesa? I a l’actual?
 • El canvi climàtic en un pot de melmelada: provem de replicar un experiment que hem trobat a internet i que a priori sembla fàcil, i un final inesperat.
 • Abans feia més fred i plovia més: les sèries climàtiques del SMC ens donen molta informació sobre l’evolució del clima. Aprofitem-les per reforçar la competència matemàtica i parlar amb els avis i àvies.
3a part. L’inventari de carboni de l’escola (20′)

Aquí vull explicar el projecte que tinc al cap i que poc a poc va fent camí, aconseguir que totes les escoles de Catalunya facin un inventari d’emissions i un pla de reducció fins a col·lapsar el Programa de Declaració Voluntària d’emissions de l’Oficina de Canvi Climàtic per reclamar que es compleixi la Llei d’acció climàtica de Catalunya. La metodologia hi és, el motiu és més que clar, i la llei ens obliga. Té un punt d’utòpic, certament, però de moment ja hem fet dues edicions del curs sobre Discord (si ha caducat l’accés contacteu-me) i estem preparant material per aquest setembre. Explicaré, és clar, com fer l’activitat de l’inventari durant tot un quadrimestre, com muntar els grups, quins aspectes treballar, com es pot fer legalment i com mantenir la tensió al llarg dels anys, i els demanaré que s’uneixin a la causa.

4a part. El pastís del CO2, una activitat de futur (20′)

No tinc clar que en els 90′ arribem en aquest punt, de fet tinc molts dubtes, però per si un cas penso què podem fer. Aquest taller encara no l’he provat i voldria que el professorat que assisteix al curs m’ajudés a fer-ho. Si no volem superar els 2C d’escalfament (que els superarem, no en tingueu dubtes) ens queden per emetre unes 1000 Tm de CO2. La xifra de fet no és rellevant ara. Hi ha països que volem mantenir el nostre nivell de vida, i que des de fa 150 anys hem emès molt CO2. N’hi ha d’altres que tot just ara comencen i voldrien si més no crear infraestructures per prevenir els desastres que arribaran, però això genera emissions també. Com ho fem per repartir? En funció de la població de cada país? Potser fem un promig de les emissions mundials i aleshores qui s’ha passat no pot emetre més? Però aleshores l’economia…

Us pot semblar estrany però encara no tenim un marc mundial per repartir aquest pastís i cada país va a la seva. Com podem traslladar aquest joc (macabre, si voleu) a l’aula? Podem explicar el paper de les Nacions Unides, els estira-i-arronsa dels països, els jocs de cadires, les funcions matemàtiques que s’amaguen darrera aquests càlculs, la proporcionalitat entre emissions i població, el concepte de per càpita, la geografia mundial, el desenvolupament i el colonialisme, la producció a la Xina i com comptem les emissions, l’ètica i la justícia climàtica, les migracions…. tot un món per descobrir.

EPÍLEG

Un cop acabat el taller faig algunes reflexions.

 • 35 professors i professores (40/60) de secundària i una de primària força interessats.
 • Em pensava que érem més ponents i finalment era jo sol, dues hores i mitja de taller.
 • Un repte no tenir presentacions ni cap mitjà audiovisual ni mòbils, enmig de la natura.
 • He fet la 1a part, la 2a i la 3a, a la 4a com esperava no hem arribat.
 • 1a part teòrica, 2a part explicant un per un i per sobre cada taller amb certa participació.
 • 3a part en grups, primer sense saber res de res proven de fer un inventari d’emissions i com treballar amb la canalla, i després ho posem en comú. Moltes preguntes, més de l’inventari que de la pedagogia perquè de fet ja està tot inventat.
 • Hi ha encara un gran desconeixement de l’ODS13 i en general de la governança del CO2 i de com el podem reduir a la meitat en 9 anys i a zero en 29.
 • Ha crescut, penso, l’interès pel tema per part de les escoles, falta veure com ho encabim en l’atapeït currículum.
 • Les escoles verdes han fet i fan una feina fantàstica, però cal treballar amb elles perquè correm el risc de que com que ja són verdes no entenguin la importància de passar al mode CO2.
 • Molt content del resultat, ara a esperar al setembre per començar a treballar amb escoles en format tallers curts o en format inventari de tot un curs (1T recollida i càlcul de dades, 2T plans de reducció, 3T comunicació).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s