2019004. Primer Taller sobre Canvi Climàtic. Col·legi CreaNova.

Funciona!! El pot amb CO2 s’escalfa molt més amb el sol que l’altre.

Diuen que soc un vell rondinaire que es queixa massa de la manca de cultura i informació sobre el canvi climàtic a la societat i que no faig gaire res. Per corregir-ho he començat a fer allò que més m’agrada, tallers a les escoles, explicant què és l’escalfament global, per què passa, com ens està afectant i què podem fer per adaptar-nos-hi. El primer l’he fet a Col·legi CreaNova a Sant Cugat amb alumnat de 2n a 4t ESO…

El taller l’he plantejat en tres parts i una durada de 1,5h. Ha estat una prova d’usuari perquè no tenia gaire idea de com aniria. A la primera part hem treballat l’escalfament global al llarg de la història -fins allà on tenim registres- i l’efecte hivernacle. Una mirada des de la física i la climatologia. Hem parlat de radiació electromagnètica, de cossos negres, de bombetes d’IR i UV, dels gasos de l’atmosfera , de com es mesura el CO2 de fa 800k anys, de l’IPCC com a organització científica col·lectiva i de la negació de les evidències científiques per part dels polítics.

A la segona part he volgut trencar la dinàmica i els he demanat que plantegessin un experiment per esbrinar si la presència de CO2 realment afecta la temperatura d’un hivernacle. Primer han imaginat com fer-ho, els materials, les variables a mesurar, com generar CO2… i quan cada grup ha explicat el seu plantejament els he proposat una manera fàcil. Amb dos pots de conserva (amb goma), dues sondes de temperatura (5€) i unes pastilles d’Alka Seltzer o Frenadol… el que sigui, en tot cas efervescent. Només tenia dos pots i hem fet un de control i un amb CO2, els hem deixat al sol i el resultat ha estat força positiu, 28C i 33C en pocs minuts.

La tercera part l’hem dedicat als efectes del canvi climàtic, a les emissions de CO2, en cotxe, en avió, perquè és important una comercialitzadora d’energia o una altra, a que tenim 11 anys per reduir les emissions un 40%, a l’esquí del cap de setmana, a la justícia climàtica, a les grans empreses i els governs, a @GretaThunberg i el moviment de les escoles de gairebé tota Europa, i a com se sentien després de tot el debat.

En definitiva, una estona molt interessant i gratificant. Com a conclusió m’emporto que realment els joves de Catalunya tenen poca idea de què és el canvi climàtic, de com els està afectant, i del poder que tenen per canviar unes polítiques que els estan malmetent la seva vida. Moltes gràcies per donar-me l’oportunitat. Repetirem, segur.

Si esteu interessats en que faci un taller a la vostra escola només m’ho heu de demanar, per 6è de primària i fins a Batxillerat. És fàcil d’adaptar l’experiment i el contingut. El taller és gratuït, potser si podeu 10 o 20€ per contribuir a la compra de material o desplaçament, i prou. Forma part de la meva quota de Responsabilitat Social Unipersonal.

One thought on “2019004. Primer Taller sobre Canvi Climàtic. Col·legi CreaNova.

  1. Retroenllaç: 2019005. 2n Taller Canvi Climàtic. Primària és molt més difícil. | Blog de Pere Losantos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s