2019004. Taller #1 CC. Col·legi CreaNova.

Funciona!! El pot amb CO2 s’escalfa molt més amb el sol que l’altre.

Diuen que soc un vell rondinaire que es queixa massa de la manca de cultura i informació sobre el canvi climàtic a la societat i que no faig gaire res. Per corregir-ho he començat a fer allò que més m’agrada, tallers a les escoles, explicant què és l’escalfament global, per què passa, com ens està afectant i què podem fer per adaptar-nos-hi. El primer l’he fet a Col·legi CreaNova a Sant Cugat amb alumnat de 2n a 4t ESO…

El taller l’he plantejat en tres parts i una durada de 1,5h. Ha estat una prova d’usuari perquè no tenia gaire idea de com aniria. A la primera part hem treballat l’escalfament global al llarg de la història -fins allà on tenim registres- i l’efecte hivernacle. Una mirada des de la física i la climatologia. Hem parlat de radiació electromagnètica, de cossos negres, de bombetes d’IR i UV, dels gasos de l’atmosfera , de com es mesura el CO2 de fa 800k anys, de l’IPCC com a organització científica col·lectiva i de la negació de les evidències científiques per part dels polítics.

A la segona part he volgut trencar la dinàmica i els he demanat que plantegessin un experiment per esbrinar si la presència de CO2 realment afecta la temperatura d’un hivernacle. Primer han imaginat com fer-ho, els materials, les variables a mesurar, com generar CO2… i quan cada grup ha explicat el seu plantejament els he proposat una manera fàcil. Amb dos pots de conserva (amb goma), dues sondes de temperatura (5€) i unes pastilles d’Alka Seltzer o Frenadol… el que sigui, en tot cas efervescent. Només tenia dos pots i hem fet un de control i un amb CO2, els hem deixat al sol i el resultat ha estat força positiu, 28C i 33C en pocs minuts.

La tercera part l’hem dedicat als efectes del canvi climàtic, a les emissions de CO2, en cotxe, en avió, perquè és important una comercialitzadora d’energia o una altra, a que tenim 11 anys per reduir les emissions un 40%, a l’esquí del cap de setmana, a la justícia climàtica, a les grans empreses i els governs, a @GretaThunberg i el moviment de les escoles de gairebé tota Europa, i a com se sentien després de tot el debat.

En definitiva, una estona molt interessant i gratificant. Com a conclusió m’emporto que realment els joves de Catalunya tenen poca idea de què és el canvi climàtic, de com els està afectant, i del poder que tenen per canviar unes polítiques que els estan malmetent la seva vida. Moltes gràcies per donar-me l’oportunitat. Repetirem, segur.

Si esteu interessats en que faci un taller a la vostra escola només m’ho heu de demanar, per 6è de primària i fins a Batxillerat. És fàcil d’adaptar l’experiment i el contingut. El taller és gratuït, potser si podeu 10 o 20€ per contribuir a la compra de material o desplaçament, i prou. Forma part de la meva quota de Responsabilitat Social Unipersonal.

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s