2019003. #StopCO2 a casa. Mobilitat

L’oracle de l’IPCC ens exhorta a reduir les nostres emissions de CO2 un 50% fins al 2030 prenent com a base les de 2010. Pensaràs que és cosa de les empreses intensives en energia o de l’administració, que no t’afecta massa. Doncs aquesta vegada sí toca perquè pertanys al 10% de població que emet el 50% del CO2, i perquè no val esperar a l’2029 per fer el pas. A casa ens ho estem prenent molt seriosament, i vam començar pel més bàsic: mesurar per saber on som. Us explico com ho estem fent en diverses entrades:

Emissions de CO2 les trobem a tot arreu: en comprar roba, quan ens fem una casa nova, quan viatgem a prop o lluny, quan ens connectem a internet, quan adobem el jardí, quan ens dutxem o bevem aigua de l’aixeta o de l’ampolla … Però no tot es pot mesurar, i per tenir un punt de partida fàcil a casa ens fixem en el consum d’energia. Hem determinat tres grans grups de consum energètic sobre els quals incidir: la mobilitat, el clima i l’electricitat.

Comencem pel primer grup, la mobilitat familiar. En els últims anys ens hem desplaçat amb avió, a peu, bicicleta, cotxe i FGC. Per trobar l’equivalència de CO2 utilitzo aquesta calculadora i el manual editat per l’Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat, en la versió de 2018. Des d’aquest any FGC s’ha passat a electricitat 100% renovable certificada amb ENDESA, per aquesta banda estic cobert, per tant compta com zero emissions.

Pel que fa al vol, he calculat amb Atmosfair -la imatge que obre el post- i vam emetre uns 400Kg de CO2eq anada i tornada a Londres per persona. Ho calculo també pel cotxe, haurien estat uns 1500km i tornada, a 200g/km surt uns 600kg, uns 150 kg per persona. Això sí, en avió unes 6h entre desplaçaments als aeroports i esperes, mentre que en cotxe no hauríem baixat dels dos dies. Curiosament Atmosfair també et permet calcular l’emissió d’un creuer. Per exemple, si et grimalditzes per anar a la preciosa Sardenya estàs emetent uns 250kg de CO2.

Arribem al cotxe, la joia de la corona. Una Renault Espace IV TDi del 2007 amb el que fem uns 15.000km a l’any (a la fitxa de la ITV apareixen els km exactes i la data). Sobre el paper l’emissió és d’uns astronòmics 190 gr CO2 / km, però sospito que la realitat -si comparo el consum de les Especificacions amb el real- és encara pitjor. Deixem-ho en 200gr CO2eq / km. Quan la vam comprar ningú no en parlava de les emissions de CO2, era un cotxe pràctic per encabir la família i les bicis. En total, uns 3.000 kg de CO2 per als 15.000km tant si l’omples com si no.

Fins aquí l’anàlisi per sobre de la mobilitat familiar. Per arribar en aquesta reducció del 25 o 50% respecte del 1990, 2005 o 2010 (s’entesten a complicar-nos la vida canviant les xifres de reducció i l’any de referència) hauré de calcular també el clima -l’electricitat ja la tenim coberta amb @somenergia- i esbrinar on em convé més invertir el poc que sobra cada any. Canvio primer el cotxe per un híbrid, un elèctric, un elèctric endollable, o l’aguanto fins que rebenti? O canvio la caldera de gas per aerotèrmia i bomba de calor i faig servir menys el cotxe?

Nota. Aquest post forma part de la preparació de tallers gratuïts sobre el canvi climàtic que he començat a fer per a les escoles. A cadascú se li dóna bé una cosa, i a mi m’agrada, em ve de gust i crec que se’m dona bé fer tallers a primària i secundària, així que aquesta és la meva contribució a la lluita contra la nostra auto extinció en directe.

Un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s