2017005. Emprenedoria vocacional

craftsmanDiria que hi ha tres tipus d’emprenedoria: l’accelerada, on el capital i les presses són protagonistes; la cooperativa, coral, minoritària i sovint transformadora social, on les persones són protagonistes; i una tercera que sovint es deixa de banda i és la que jo reivindico de fa temps. No gosaria dir-li slow, m’agrada més emprenedoria vocacional. En aquesta entrada explico què entenc per aquest concepte i enllaço amb alguns casos sobre els que he escrit o voldria escriure.

Deia fa un temps que hi havia persones que havien nascut amb el do i la sort de saber què volien fer a la vida, que havien trobat la seva vocació. Algunes de ben petites ja s’hi dedicaven, d’altres fins els 50 no gosaven fer-ho, però al final aconseguien guanyar-se la vida amb aquesta vocació. Aquestes persones són les que jo considero emprenedores vocacionals.

N’hi ha un grapat pel món. Coneixeu a en Gavin Munro i els seus mobles fets de fusta?  O en Robert Lang i el seu Origami? Fa anys que es dediquen a fer el mateix, amb perseverança, amor pel que fan, i un bon ús de les xarxes socials. I es guanyen la vida. Doncs bé, no cal anar fora, a casa nostra tenim uns quants exemples de persones que han trobat aquesta vocació, i no sense un punt d’enveja, m’agrada seguir-les i fer-ne publicitat si això té algun valor.

Una bona part d’aquestes persones són el que en catalogaríem com artesans i artesanes clàssics, però no totes. De vegades la vocació està relacionada amb un territori, o amb una manera d’entendre el món diferent. En tot cas totes comparteixen els trets característics dels artesans que ja explicava en Richard Sennet entre els quals hi ha la passió i la capacitat de treball, la tossuderia, un elevat component de creativitat i bellesa, i una exasperant cerca de la perfecció. .

Un altre tret distintiu que ja és collita pròpia és que sovint prefereixen viure amb el mínim de despesa fixa -la jubilació queda lluny, i qui sap si hi serà- i que combinen la producció amb la formació per guanyar-se la vida. Seguint amb trets, són persones pacients. Saben on van, i no tenen pressa per arribar-hi perquè gaudeixen del camí. De vegades treballen sols, de vegades per parelles professionals i humanes, però en general no són persones professionalment gregàries. I un últim punt, fan un ús intensiu de les xarxes socials i el seu mercat és internacional, d’altra manera no sortirien els números.

Us deixo una relació de les que poc a poc vaig col·leccionant. Algunes les conec personalment, d’altres llegeixo entrevistes i en faig un post, però em plantejo a mig termini fer la ruta de l’emprenedoria vocacional per conèixer els ingredients que fan possible la seva supervivència i l’alegria que traspuen. I qui sap si algun dia fer un llibre recollint les seves experiències.

 1. Bernat Cuní, dissenyador i artista en impressió 3D. Post.
 2. Laia Sànchez, carda, tenyeix, fila llana a ma.  Post conjunt amb en Joan.
 3. Joan Pellisa, guitarrer especialista de música antiga. Post conjunt amb la Laia.
 4. Edu Rabar, fent art a partir dels skates trencats. Post.
 5. RadioFanjul, músics de carrer. Post.
 6. En Pitus i el Pa d’en Pitus, que no fa pa sense gluten perquè no es pot. Post.
 7. Jordi Piccorelli, un músic músic. 
 8. Andreu Vila, pomeres ecològiques.
 9. Marc Gràcia, de la finca d’agricultura regenerativa Les Planeses, a la Garrotxa.
 10. Gerard Rubio, ara ja Kniterate i quan el vaig conèixer Open Knit
 11. Jordi Divins i Marc Sibila, d’Instròniks. 
 12. Blanca Martí, Il·lustradora científica
 13. Quim Bou, dibuixant entre d’altres de l’Ornis de @cavallfort
 14. Ramon Herrerías, vestits de núvia
 15. Michel André, investigador de @la_UPC, bioacústica marina
 16. Vanesa Freixa, emprenedora de territori i artista
 17. Laia Aguilàel talleret del Clot
 18. Jordi Aixalà, sacs de gemecs i cornamuses en general
 19. Rafel Figuerola, mariner i constructor de patins de vela
 20. En general tot el poble d’Ossera – La Vansa-Fórnols
 21. Carles Casas, EcoMatalasser
 22. Ana Sirvent I Joan Domínguez, de Taüll Orgànics
 23. Marçal Ramon i Castellà, acordionista
 24. Cristina Losantos, il·lustradora
 25. Alfred Tapscott, compositor de música per cinema, a TV3 aquí

i molts altres que no conec encara però que aniran apareixent, espero.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s