2017031. Llei de canvi climàtic: com ens ho farem per complir-la?

Grafica-ATM-anual-CAT-1950_2016En aplicació de l’article 28.2, el 2020 un mínim del 70% del consum d’energia elèctrica total del conjunt dels departaments de la Generalitat i els organismes que en depenen ha de procedir de fonts renovables. Aquest és un extracte de la Llei de canvi climàtic aprovada a Catalunya. Em sembla una oportunitat genial, i em pregunto com ens ho farem per complir-la.

Jo conec l’administració per dins, una mica, i d’inèrcia de persones i processos va sobrada. Pensar que d’entrada en dos anys i mig serem capaços de contractar energia renovable per tota la Generalitat i els ens que en depenen ho trobo genial, però una mica forassenyat. He fet quatre números. Prenem només la demarcació de Barcelona, i només aquells béns immobles que en depenen directament, són 5,5 milions de metres quadrats per escalfar i refrigerar. Perquè us feu una idea de quins edificis estic parlant:

 • Centres educatius (els clàssics i adults, educació especial, idiomes…)
 • Biblioteques, casals de gent gran, centres cívics i centres d’acollida
 • Funeràries, museus, conjunts monumentals, parcs naturals
 • Oficines dels diferents departaments (un 10% del total de m2)
 • Ports, FGC, estacions de trens i autobús
 • Comissaria mossos, CAP, alguns hospitals i Parcs de Bombers
 • Presons i dependències judicials
 • Estacions d’esquí
 • Una part de les universitats públiques i dels centres de recerca

Això deixant de banda els organismes dependents de la Generalitat (per exemple la resta d’universitats com la UPC, també han de complir la llei i els terminis), centres de recerca i tecnològics… i no em queda clar si els consorcis municipals o comarcals on participa la Generalitat també, però en tot cas ja en tenim prou. I em pregunto si la dessalinitzadora de Barcelona també ho ha de complir.

A més, la llei promourà que la resta d’administració també faci la feina, així que tindrem aviat els ajuntaments picant a la porta dels diners recaptats amb les eines de finançament que preveu la llei via impostos. A Barcelona serà potser la nova agència d’energia, però i la resta? I qui serà l’empresa proveïdora? Canviarà ENDESA el seu mix energètic? Crearà una subempresa en renovables? Serà Somenergia o Holaluz o similars les que guanyaran la partida?

Per preveure tot això la mateixa llei inclou una petita trampa, per si un cas no arribem.

El Govern ha d’establir periòdicament objectius relatius al percentatge mínim de consum d’energia d’origen renovable en les instal·lacions públiques que siguin propietat de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic i en aquelles en què figurin com a arrendataris, sempre que les condicions contractuals permetin el compliment d’aquests objectius i llur gestió sigui competència dels departaments de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic.

En tot cas em sembla fantàstic que qui promou la llei es mulli, i friso per veure com acaba tot això. Amb totes les mancances que pugui tenir per ser una llei pionera i valenta, #etfelicitofill. Per acabar ja, tres apunts:

 1. Per algunes empreses que estan fent o que ja han fet els deures serà un avantatge econòmic important -a banda d’un factor comercial reconegut en d’altres latituds-, mentre que la fiscalitat anirà en contra de les que no innoven i es posen al dia.
 2. Una figura important que recull la llei serà la de l’oficina municipal o comarcal d’impuls a la transició energètica; si viviu a comarques i voleu tenir feina a l’administració, ja sabeu què estudiar (article 33.4).
 3. I si voleu saber-ne més, podeu seguir el post que TarpunaCoop va penjar al seu blog, molt interessant i amb critica constructiva que t’estalvia moltes hores de lectura intensa.

Nota. La imatge és de @MeteoCat. La temperatura mitjana anual a Catalunya s’ha incrementat a un ritme de +0,24ºC/decenni des de 1950, un valor estadísticament significatiu, per a un nivell de confiança del 95% (segons el test de Mann-Kendall). L’any 2016 va tenir una anomalia positiva d’1,5ºC esdevenint així el cinquè any més càlid des de 1950, només superat pels anys 2006, 2015, 2014 i 2011. L’hivern 2015-16 fou especialment càlid, amb una anomalia de +2,5ºC, el segon més càlid des de 1950.

2 comentaris

 1. En el cas de la electricitat, per garantir el seu origen renovable, les comercialitzadores han de ser també generadores d’electricitat amb fons renovables i/o han de comprar certificats generats per la CNMC, (Comisión Nacional Mercados de la Competencia). Aquests certificats representen els Mwh que circulen per la xarxa elèctrica i que han estat generats per fonts renovables.En el mercat elèctric, fins i tot es venen certificats d’origen renovable procedents d’altres països!

  1. Hola Joan Pau, gràcies pel teu comentari. Tens raó, segur que quan van redactar la llei ja tenien al cap que es podria complir, encara que fos comprant renovable fora mentre aquí només fem servir el sol per agafar bronzo. Seguim!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s